EU chystá normu na bazény, jejich pořízení se prodraží

03.09.2014 18:02

Pamatuji si jak jsme několikrát ve firmě řešili zda si nechat certifikovat zastřešení dle francouzské normy NF. Vždy jsme tuto investici vyhodnotili pro prodej převažující v ČR jako neefektivní. Zastřešení jsme považovali za bezpečné i bez této certifikace. Odborníci tuto certifikaci brali jako postavenou bariéru proti tomu, aby se na francouzský trh nedostávala nebezpečná zastřešení. Zároveň to chránilo trh před menšími exportéry, kteří nechtěli investovat statisíce za tuto certifikaci. Certifikaci jsme připravovali až před rozjednaným exportem do Francie.

Nyní se podobná opatření připravují pro celou EU tedy i pro nás v ČR. Pro bezpečnost dobře, pro Vaši kapsu asi hůře. Ale i jediné zabránění utonutí za to stojí.

Česko zatím žádnou normu pro soukromé bazény nemá. Nově tak budou muset splňovat poměrně vysoké nároky na bezpečnost v mnoha detailech. Chystaná norma, kterou připravuje skupina evropských odborníků, se zaměřuje například na vstupy do bazénu, tedy na žebříky a schodiště. Ale třeba také na bezpečnost sacích prvků a ostatních otvorů v bazénu, dále na materiály, elektroinstalaci, filtraci a chemickou úpravu vody.

„Norma je právě v připomínkovém řízení. Obsahuje několik částí, které se zabývají návrhem rodinných bazénů, kvalitou vody v bazénu během provozu, bezpečností stavby a provozu bazénu,“ sdělil Právu Bohumil Šťastný z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství Fakulty stavební ČVUT v Praze, který se jako jeden z předních evropských expertů na vzniku nové normy podílel.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Zpět

zastreseni bazenu eBook 

Proč má být u bazénu sprcha

© www.zastresenibazenu.info

Autor: Ing. Jan Šesták - nezávislý odborník na zastřešení bazénů

TOPlist
DOPORUČUJEME: Parfemy.cz | Hodinky.cz | Krasa.cz | Prozdravi.cz | Sperky.cz | Nakupnicentrum.cz