Tajemství ceny plných průhledných desek.

18.06.2014 22:35

Často se setkávám s dotazy, proč jsou plné průhledné desky na zastřešení tak drahé, proč jsou na ně tak vysoké příplatky za m2 a proč je některý výrobce účtuje za tolik a druhý za polovic?

Může to být způsobem tvorby ceny, ale nejčastějším důvodem je rozdíl v použitém materiálu. Tyto desky, zákazníky často označované jako plexi, jsou buď z polykarbonátu (PC) nebo z polymetymetakrylátu (PMMA/SAN). Obě desky jsou od sebe na první pohled nerozeznatelné. 

Polymetylmetakrylát nemá však takovou odolnost k mechanickému namáhání, je křehčí a má jiné tepelné odolnosti. V zimním období může při namáhání prasknout.

Polykarbonát je houževnatější a pevnější. Je prakticky téměř nerozbitný. používá se i na štítky motocyklů, helem atd. Polykarbonát je samozřejmě podstatně dražší ne PMMA nebo SAN.

Neříkám, že Vám PMMA nebo SAN na zastřešení bazénu nevydrží, ale polykarbonát je sázka na jistotu. Někdy se SAN materiál používá na extra ploché kryty, dělá dle posledních zkušeností menší "lavory" ve kterých se pak může držet voda a zatěžovat ještě více konstrukci zastřešení.

Pro ilustraci jsem pro Vás našel jedno video, kde je vidět odolnost obou materiálů proti rázu.

 

Zpět

zastreseni bazenu eBook 

Proč má být u bazénu sprcha

© www.zastresenibazenu.info

Autor: Ing. Jan Šesták - nezávislý odborník na zastřešení bazénů

TOPlist
DOPORUČUJEME: Parfemy.cz | Hodinky.cz | Krasa.cz | Prozdravi.cz | Sperky.cz | Nakupnicentrum.cz