Proč vůbec bazén v exteriéru zastřešit

12.03.2019 15:24

Na tuto otázku je možné odpovědět mnoha důvody, které jsou také vždy uváděny v propagačních materiálech týkajících se oblasti bazénů a bazénového příslušenství. 

Mně se však vybaví moje první setkání s montáží posuvného zastřešení. Jednalo se o bazén u rodinného domu se zahradou v lokalitě za městem. Za pozemkem byly krásně vzrostlé stromy - od borovic až po břízy. Prostě ideální prostředí pro relaxaci a nerušené koupání. Tato idylická představa mne však rázem opustila při pohledu na vodní hladinu v bazénu. Byla plná pylu, trávy, drobných větviček, jehličí, hmyzu a spousty dalšího, co do bazénu nepatří. Zde bylo vidět vše, co vítr roznáší a vodní hladina jako magnet přitahuje. Bylo mi jasné, že s takovýmto množstvím materiálu si neporadí žádná chemie, filtrace nebo skimmer. Tím v žádném případě nechci snižovat jejich důležitost.

Pryč už jsou také doby, kdy jsem se jako kluk koupával v řece od začátku května téměř do poloviny září. Dnes již jen vzpomínám na slova mojí babičky: „ Ve stáří to všechno shledáš.“ Nemusel jsem ani zdaleka čekat na stáří. Měla pravdu. Otužilci mi jistě prominou. Dnes již dávám za pravdu názorům, že pro příjemný pocit z koupání by voda v bazénu měla dosahovat minimálně 23°C. V našich zeměpisných šířkách, a tedy i klimatických podmínkách je však teplé období poměrně krátké. Léto se buď vyvede nebo ne. Někteří z Vás si možná řeknou, že poslední léta byla velice horká a začínala dříve než bývalo obvyklé. Ale platí totéž i o letních nocích? V každém případě při nočním ochlazení akumulované teplo ve vodě v bazénu přestupuje zpět do okolního prostředí.

Navíc i během letního období nám může nepříznivé počasí bránit využívat venkovní bazén. A to i tehdy kdy není problémem nízká teplota vzduchu, ale například déšť. Vybavují se mi šťastné tváře dětí koupajících se pod krytem, na který dopadá déšť.

K velkým ztrátám, a to jak vody, tak i její teploty, dochází odpařováním. Na tento jev má podstatný vliv vítr, který může odpar několikanásobně zvýšit. Zastřešením nebo zakrytím vodní hladiny je tento jev omezován.

Nedávno mi také zavolal můj velice dobrý kamarád, který si  před několika měsíci pořídil nový bazén. Jeho hlas byl rozčilený. Často se zajímal o to, jak si může pomocí zastřešení ušetřit čas nutný k údržbě a čistění bazénu. Jak může tím samým zastřešením snížit spotřebu bazénové chemie, a tím i náklady na úpravu vody. Bezpečnost svého synka, alespoň do doby, než více vyroste, zajistil vybudováním provizorního plůtku kolem bazénu. Chvíli poté, co se uklidnil mi už bylo jasné, proč chce jejich bazén zastřešit. Co ho tak rozčílilo? Maličkost. Jeho německého ovčáka napadlo, že se vykoupá. Přestože to nikdy předtím neudělal, přeskočil plůtek a skočil do bazénu. Do této chvíle nic vážného. Kamarád však psa okřiknul a zavolal na něho. Poslušný pes si to namířil nejkratší cestou ven z bazénu. Bohužel se mu podařilo při vylézání poškodit folii v bazénu. Smůla. Promiň kamaráde, pro Tvého psa to byla jistě maličkost, pro tebe vydání peněz. Horší by však bylo, kdybys měl podstatně menšího psa, neměl plůtek a nebyl doma. Nevím, jak by vylezl z bazénu pouze po žebříku. 

Ale dost příběhů z mého života. Pojďme si shrnout důvody, proč lidé chtějí nějak zakrýt svůj bazén.

Větší komfort

- zvýšení teploty vody v bazénu, omezení tepelných ztrát při nočním ochlazení
- prodloužení koupací sezóny
- možnost využívat bazén i za chladnějšího nebo deštivého počasí
- zvýšení kvality vody (bez listí, prachu, dešťové vody atd.)

Úspora nákladů

- omezení odparu vody
- snížení spotřeby energie u vyhřívaných bazénu díky minimalizaci tepelných ztrát
- snížení spotřeby bazénové chemie, omezení rozkladu chloru

Úspora času

- velmi výrazné zkrácení času potřebného k údržbě bazénu

Bezpečnost a soukromí

- omezení možnosti poškození bazénu během zimního období
- snížení možnosti poškození bazénu UV zářením
- zvýšení bezpečnosti pro děti a domácí zvířata
- zajištění soukromí při koupání
- dle  použitého zakrytí i možnost snížení vlivu UV záření na lidskou pokožku

   Samozřejmě ne všechna řešení splňují veškeré tyto požadavky, ale k tomu se dostaneme již v jednotlivých kapitolách. Pro názornost o vlivu na teplotu vody přikládám graf jednoho z výrobců mobilního zastřešení bazénů.


Obr. 1 Vliv mobilního zastřešení na teplotu vody v bazénu - obrázek bohužel dostupný jen v kompletní publikaci


Ještě snad jeden fakt. Mnoho uživatelů během životnosti svého bazénu přechází od žádného zakrytí k jednodušším a postupně až ke složitějším řešením. V našich klimatických podmínkách se často dostanou až k posuvnému zastřešení. Je také pravda, že se neustále zvětšuje podíl uživatelů, kteří vynechávají jednodušší řešení a instalují si rovnou zastřešení. Někdy i v kombinaci s dalšími typy zakrytí. Je jedno jestli hned po dostavbě bazénu nebo po nějaké době, až třeba našetří potřebnou částku. Vzhledem k potřebným, ať už větším, nebo menším stavebním úpravám při instalaci jakéhokoliv zakrytí, lze doporučit důkladně se zamyslet nad jeho řešením již při stavbě bazénu. Není nutnou podmínkou budovat zakrytí hned již při stavbě bazénu, ale přípravou vhodného podkladu si můžete ušetřit případné vícepráce a tím i čas a peníze. V mnoha otázkách Vám pomůže tato kniha, ve zbývajících určitě bazénová firma.

Tip!!

Přemýšlejte o vhodných stavebních úpravách pro možné budoucí zakrytí již při budování bazénu.

© Jan Šesták: Zastřešení bazénů - edice stavíme 2008

<<<<<< Zpět na obsah knihy

<<<<<<<< Předchozí část

Další část >>>>>>>>

Zpět

zastreseni bazenu eBook 

Proč má být u bazénu sprcha

© www.zastresenibazenu.info

Autor: Ing. Jan Šesták - nezávislý odborník na zastřešení bazénů

TOPlist
DOPORUČUJEME: Parfemy.cz | Hodinky.cz | Krasa.cz | Prozdravi.cz | Sperky.cz | Nakupnicentrum.cz